Lymfmassage

Lymfsystemet avlägsnar gifter och skräp från varenda cell i kroppen och är med och reglerar immunförsvaret.
Ett trögt lymfsystem kan ge upphov till en rad problem, till exempel ödem, fibromyalgi, restless legs, celluliter, sömnsvårigheter, återkommande förkylningar, huvudvärk, migrän, domningar, stelhet och värk.
Lymfmassage är en mild terapi och används för att förbättra cirkulationen i huden och öka dess elasticitet. Lymfmassage har också till syfte att öka transporten av överskottsvätska och slaggprodukter från vävnaden tillbaka till blodbanan.
Behandlingen går ut på att skapa en pump- och sugeffekt i vävnaderna. Det sker med strykningar, mjuka grepp och skakningar som hjälper lymfan att flyta i rätt riktning. Behandlingen tar ca 75 minuter och upplevs som behaglig och smärtfri. Bara om jag behöver arbeta hårdare på vissa områden, kan det kännas lite mer. Oftast känner du dig lugn och avslappnad efteråt.

Behandlingen lämpar sig bra både före och efter operationer då den påskyndar läkningen och minskar de blockeringar i lymfkärlen som ärrbildningen orsakar. Det hjälper till exempel efter bröstcancer-operationer där lymfnoder avlägsnats och ärrvävnad och bindväv gör att man lätt får ödem i armen.
Lipödem är en sjukdom där lymfmassage ger god lindring, även om den inte tar bort grundproblemet. Det går även att mjukgöra gammal ärrvävnad och öka cirkulationen förbättra rörlighet och mindre smärta. Vid svåra problem är det bra att först ta några täta behandlingar och sedan glesna ut dem för att underhålla.

Det vi äter påverkar lymfsystemet. Därför är det bra att samtidigt se över sina kostvanor.